Tot mai multe cercet?ri ?tiin?ifice indic? faptul c? aceste grasimi sanatoase ajuta la prevenirea unei game largi de probleme medicale, inclusiv boli cardiovasculare, depresie, astm si a

rtrita reumatoida.

Spre deosebire de grasimile saturate gasite in unt si untura, omega-3 sunt acizi gra?i polinesatura?i. Gr?simile polinesaturate, spre deosebire de grasimile saturate, sunt lichide la temperatura camerei ?i r?mân lichide si atunci când sunt refrigerate sau congelate. Gr?simile mononesaturate gasite in uleiul de masline, sunt lichide la temperatura camerei, dar se intaresc atunci când sunt introduse in frigider. Atunci când sunt consumate în cantit??i adecvate, fiec are

tip de gr?sime poate contribui la s?n?tate. Cei mai importanti acizi grasi nutritionali Omega 3 sunt acidul alfa-linolenic, acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA).

Acid alfa-linolenic este unul din cei doi acizi gra?i în mod tradi?ional clasificati ca fiind “esen?iali”. Alt acid gras esen?ial este  omega 6 numit acid linoleic. Acesti acizi grasi au fost clasificati ca “esen?iali”, deoarece organismul nu este în m?sur? s? ii produca pe cont propriu ?i, deoarece acestia joac? un rol fundamental în mai multe func?ii fiziologice. Ca urmare, trebuie s? fim siguri ca dieta noastra contine o cantitate suficient? de atât de acid alfa-linolenic cat ?i acid linoleic.

Organismul transform? acidul alfa-linolenic în dou? importante grasimi omega-3, si anume acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexanoic (DHA). Aceste grasimi pot fi, de asemenea, derivate direct din anumite alimente, mai ales din pe?tele de ap? rece, inclusiv somon, ton, halibut ?i hering. Se crede ca EPA joaca un rol important in prevenirea bolilor cardiovasculare, în timp ce DHA este necesar pentru creier ?i dezvolt?rea corespunz?toare a nervilor.

Care sunt func?iile acizilor grasi omega-3?

Fiecare celula din corpul nostru este înconjurata de o membrana celulara compusa în principal din acizi gra?i. Membrana celulara permite substan?elor nutritive

necesare sa patrunda în celul? si asigura eliminarea rapida a deseurilor si toxinelor din celula.

Pentru a îndeplini aceste func?ii optime, membrana celulara trebuie s?-si men?in? integritatea ?i fluiditatea

. F?r? o membran? s?n?toasa, celulele î?i pierd capacitatea de a retine apa si substante nutritive vitale. Isi pierd de asemenea, si capacitatea de a comunica cu alte celule.

Cercetatorii cred ca pierderea comunicarii dintre celule este unul dintre evenimentele fiziologice care conduc la cre?terea tumorilor canceroase.

Deoarece membranele celulare sunt alc?tuite din gr?sime, integritatea ?i fluiditatea acestora este determinat? în mare parte de tipul de grasime pe care o consumam. Cercetatorii cred ca dietele care con?in cantit??i mari de gr?simi saturate sau hidrogenate produc membranelor celulare o grea fluiditate. Pe de alt

? parte, dietele bogate in grasimi omega-3 produc membranelor celulare un grad ridicat de fluiditate.

Toata grasimile pe care le consumam, inclusiv acizii gra?i, sunt încorporate în membranele celulare, iar tipul acestora dicteaz? modul în care o celul? r?spunde ?i se dezvolta.

Cercetatorii au descoperit ca acizii grasi omega-3 promoveaza cresterea celulara, prin activarea unei enzime numita sfingomielinaza, care genereaz? apoi eliberarea ceramidelor, un compus care induce expresia genelor supresoare tumorale, care cauzeaz

? în cele din urm? moartea celulelor canceroase.

Omega-3, de asemenea, joac? un rol important în produc?ia de hormoni puternici -cum ar fi substantele numite prostaglandine. Prostaglandinele ajuta la reglarea multor functii fiziologice importante, inclusiv tensiunea arteriala, coagularea sângelui, transmiterea nervoasa, raspunsurile inflamatorii si alergice, func?iile rinichilor ?i ale tractului gastro-intestinal, precum ?i producerea altor hormoni.

EPA si DHA servesc ca precursori directi ai prostaglandinelor.

Acesti acizi reduc agregarea plachetara si  inflamatia si imbunatatesc circulatia sangelui. Rolul  lor este de a preveni bolile cardiovasculare datorita capacitatii de a spori produc?ia de prostaglandine.

Care sunt simptomele deficientei de omega-3?

Statisticile recente indica faptul ca aproximativ 90% din populatie nu consuma suficienti acizi grasi omega 3. Cu toate acestea, simptomele deficitului de omega-3 acizi gra?i sunt foarte vagi, ?i pot fi adesea atribuite unor condi?ii de s?n?tate sau altor deficiente nutritive.

În consecin??, pu?ini oameni isi dau seama c? nu consuma suficienti acizi grasi omega-3. Simptomele deficitului de acizi grasi omega 3 includ: piele obosita, uscata ?i / sau senza?ia de mânc?rime, parul si unghiile fragile, constipatie, raceli frecvente, depresie, concentrare slaba, lipsa de rezistenta fizica, ?i / sau probleme articulare, boli cardiovasculare.

PROSPECT OMEGA 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>