Cum se trateaza sinuzita la copii

Sinusurile sunt spatii umede aeriene, în oasele fe?ei din jurul nasului. Cand sinusurile se umfla sau se irita, infectia este numita sinuzita. Aceste infectii, de obicei, sunt urmate de raceli sau alergii. Cazurile de sinuzite sunt comune si pot fi usor tratate.

Sinuzita este adesea diagnosticata si la copii. Multi parinti (si medici), cred ca un copil are o infectie a sinusurilor, la primul semn al unei scurgeri nazale de culoare verde sau galbena. În schimb, acesti copii au adesea doar o infectie virala a tractului respirator superior (URI), cum ar fi raceala, si nu necesita tratament. De fapt, URI-urile sunt raportate a fi de 20-200 de ori mai frecvente decât o adevarata infectie bacteriana a sinusurilor.

Simptomele unui URI începe de obicei cu niste scurgeri nazele limpezi, care pot deveni verzi sau galbene dupa 2-3 zile. Alte simptome pot include febra, tuse, dureri de cap si activitate scazuta, iar durerile faciale si edemul facial nu sunt intotdeuna prezente la copii. Aceste simptome se agraveaza, de obicei, dupa 5-7 zile si apoi ,treptat, se reduc. Deoarece sunt cauzate de virusi, URI-urile nu raspund la antibiotice. Antibioticele nu ajuta la vindecarea racelii mai bine sau mai repede, si atunci când sunt utilizate în mod inutil, se formeaza o rezistenta si va exista o probabilitate mai mare de aparitie a unei infectii secundare cu o bacterie care a devenit rezistenta la antibiotice, aceasta fiind mai greu de tratat.

Simptome sinuzita la copii

Sinuzita poate cauza simptome diferite pentru copii de diferite varste.

Copiii mai mici au adesea simptome asemanatoare cu cele ale racelii, inclusiv nas înfundat sau rinoree si febra usoara. În cazul în care copilul dezvolta febrea la 5-7 zile dupa ce simptomele recelii au î nceput, s-ar putea semnala o sinuzita sau o alta infectie (cum ar fi bronsita, pneumonia, sau o infectie a urechii) si este necesara consultarea unui medic.

Multi parinti confunda durerile de cap ale copiilor lor legate de receli cu cele legate de infectii ale sinusurilor. Insa este bine de stiut ca sinusurile din frunte nu se dezvolta la copii pana la varsta de 6 sau 7 ani si nu sunt formate suficient pentru a se infecta pâna in primii ani ai adolescentei, deci durerile de cap la copiii care au raceli, de obicei, nu sunt infectii ale sinusurilor.

La copiii mai mari si adolescenti, simptomele cele mai frecvente ale sinuzitei sunt o tuse uscata de zi care nu se amelioreaza dupa primele 7 zile de simptome de raceala, febra, agravarea congestiei, dureri dentare, dureri de urechi, sau sensibilitate in zona fetei. Uneori, adolescentii care au sinuzita dezvolta, de asemenea, stomac deranjat, greata, dureri de cap si dureri in spatele ochilor.

Prevenire sinuzita

Schimbari simple in stilul de viata sau in mediul de acasa pot ajuta la scaderea riscului de sinuzita. De exemplu, în timpul iernii, când aerul rece din afara si sistemul de încalzire fac ca aerul din casa sa fie anormal de uscat, se poate utiliza un umidificator pentru a pastra umiditatea in acasa de 45% -50%. Acest lucru va impiedica aerul uscat sa irite sinusurile si sa le transforme intr-o tinta pentru infectii. Este important sa se curete umidificatorul in mod regulat pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului.

Desi sinuzita in sine nu este contagioasa, este adesea precedata de o raceala, care se poate raspândi cu usurinta, în special în rândul familie sau prietenilor. Cel mai eficient mod de a preveni raspandirea germenilor este de a-i invata pe copii importanta spalarii frecvente a mainilor, mai ales atunci când sunt bolnavi.

Sunati medicul ori de câte ori copilul dumneavoastra are:

• o raceala care dureaza mai mult de 10 zile fara ameliorare

• o raceala care pare sa se inrautateasca dupa 7 zile de la primele simptome

• simptome de alergii care nu dispar cu medicamente folosite de obicei pentru alergie

Contactati, de asemenea, medicul daca copilul dumneavoastra prezinta oricare alte semne de sinuzita, cum ar fi durere sau rigiditate în obraji, febra, sau o raceala care pare mai grava decât de obicei.